Wie is Jezus?
Jezus. Hoe komt het dat Zijn naam voor de één slechts een vloek is, een uitdrukking om een emotie kracht bij te zetten? En voor de ander werkelijk alles in het leven, God Himself?
Eerlijk is eerlijk, het klinkt wat sprookjesachtig. Er was eens een man… Hij leefde lang geleden… Ergens ver hier vandaan… Hij werd geboren uit een maagd… Hij stierf aan een kruis voor de zonden van de mensheid en stond op uit de dood… Is dit écht waar?
Het feit is in ieder geval dat deze man, die 2000 jaar geleden ergens aan de andere kant van de wereld leefde, nog steeds een erg grote rol speelt in de levens van velen. Op zijn minst een bijzonder iemand dus. Maar bijzondere mensen, strijders voor wereldvrede, met goede intenties en als mooie inspiratiebron, zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Nelson Mandela bijvoorbeeld was ook een mooi persoon met goede daden en bedoelingen. Maar dat maakt hem nog niet direct tot God. Jezus zien als gewoon (bijzonder) mens of als God en Redder is dus nog een wereld van verschil. Het verschil tussen het christen zijn, geloven, of niet.
Plan A
Eerst even terug naar het allereerste begin. De Vader (God), de Zoon (Jezus) en de Heilige Geest Zijn dezelfde Persoon. Ze worden meestal gewoon als God aangeduid en de Bijbel leert ons dat ze er altijd al waren. In de Bijbel staat ook dat God de wereld maakte. En niet zomaar een wereld. Een perfecte wereld. Met perfecte mensen. Mensen zonder zorgen en zonder zonden. Gods bedoeling was dat zij zouden leven voor eeuwig en eeuwig in volledige harmonie met God, anderen en zichzelf. Prachtig.
But what went wrong?
God gaf de mens alle vrijheid om zelf keuzen te maken met slechts één beperking: ze mochten niet eten van de boom van kennis van goed en kwaad. God waarschuwde hen: ze zouden dan sterven. Deze beperking gebruikte de vijand van God, Satan, om de mens te misleiden. Adam en Eva zwichtten en aten van de boom. God kon deze ongehoorzaamheid simpelweg niet door de vingers zien. In deze wereld is niets volmaakt en daarom is dit voor ons misschien lastig te begrijpen, maar een en al perfectie (God) en imperfectie (de mens na de zondeval) gaan niet samen. Water en vuur krijg je toch ook niet bij elkaar? Goed en fout ook niet. Een eeuwige scheiding tussen God en de mens was het gevolg. Geen leven meer voor eeuwig en eeuwig. De mens zou sterven…
Plan B
God was hier niet blij mee. Sterker nog, het deed Hem immens verdriet. De mens, die Hij had geschapen naar Zijn evenbeeld en van wie Hij zo veel hield, kón niet meer bij Hem zijn. Maar God bedacht een plan B. Een back-up idee. Hij besloot zelf naar de wereld te komen om de straf te dragen die de mens had verdiend voor zijn ongehoorzaamheid. En die God als mens, dat is dus Jezus. Plan A was prachtig, maar plan B is minstens zo mooi. In de Bijbel staat het als volgt:
Want God had de wereld zo lief, dat Hij Zijn enige zoon heeft gegeven, zodat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven leeft. (Joh. 3:16)
In plan A was het Gods bedoeling dat de mens voor eeuwig met Hem zou leven. In plan B precies hetzelfde!
God als mens
Jezus was mens. Dat wil zeggen: Hij kende precies dezelfde behoeften en verlangens als wij. Hij kon lachen van blijdschap en huilen van verdriet. Herkenbaar. Maar er was wel een verschil. Hij leefde dit leven, zonder ook maar één zonde te begaan. En niet omdat dat zo gemakkelijk voor Hem was. Hij was weliswaar God, maar Hij werd geheel mens. Hij besloot om niet te zondigen. En dat besluit was sterk. Het doel wat hij voor ogen had, onze redding, achtte Hij veel hoger dan Zijn eigen aardse leven. Het was de reden van Zijn bestaan op aarde. Jezus een softie? Welnee. Wat moet je ongelooflijk sterk zijn om nooit een zonde te begaan. Geen ander mens is het ooit gelukt. Kracht en softheid, het lijkt me een vreemde combi.
Wat deed Jezus dan?
Een aantal van Jezus’ vrienden, Zijn discipelen, schreven de verhalen over zijn leven op. Deze verhalen, getuigenissen, zijn te vinden in het tweede gedeelte van de Bijbel, het Nieuwe Testament. Jezus trok erop uit om de liefde van God, Zijn Vader, aan de wereld bekend te maken. Hij leerde de mensen dat je God lief moet hebben boven alles, en je naaste als jezelf. Hij genas zieken en wekte doden zelfs tot leven. De mensen die in zonden leefden, waaronder prostituees en tollenaars, zocht Hij op om hen het goede nieuws te vertellen. Maar hoewel veel mensen zijn wonderen zagen en in hem geloofden, had hij ook veel vijanden die uit waren op zijn dood. Op Goede Vrijdag wordt herdacht dat Jezus stierf aan een kruis. Klinkt als een jammerlijk einde van een mooi begin…
Feest!!
Maar het tegendeel bleek waar. Hij stierf, maar stond drie dagen later weer op uit de dood, precies zoals Hij daarvoor tegen zijn vrienden had gezegd. Jezus had de dood en de zonden van de hele wereld overwonnen. Wat een feest! Plan B was gelukt. Alleen Hij, een volledig volmaakt Iemand zonder zonden, kon de straf dragen. Door Zijn dood kunnen wij weer eeuwig leven krijgen. Het enige dat we daarvoor hoeven te doen is aan Jezus vergeving voor onze zonden te vragen. Jezus zegt dat Hij aan de deur van je hart staat en klopt. Als je opendoet, zal Hij binnenkomen en zal Zijn Heilige Geest in je hart komen wonen. Dat is het moment dat je het nieuwe leven ontvangt.
Jezus. Iemand aan wie je alleen je jaarlijkse vrije feestdagen hebt te danken of… ook je leven?